Glucocorticoïden

Glucocorticoïden staan op de dopinglijst onder de categorie S9. Glucocorticoïden. Het gebruik van glucocorticoïden is binnen wedstrijdverband verboden wanneer oraal (het middel wordt ingeslikt), intraveneus (in een ader), intramusculair (in een spier) of rectaal (via de anus ingebracht) toegediend. Zie de tabel onderaan deze pagina voor de toegestane toedieningswijzen.

Dispensatie internationaal

Het gebruik van een stootkuur prednison of dexamethason is verboden zonder geldige dispensatie. Sporters die in de Registered Testing Pool van de International Federatie zitten en sporters die deelnemen aan een officieel internationaal evenement, dienen de dispensatie (zeer waarschijnlijk) voorafgaand aan het gebruik te regelen bij de TUE Commissie van de Internationale Federatie. Meer informatie over het aanvragen van een dispensatie is hier te vinden.

In het geval van een medische noodsituatie, dient medische zorg wel altijd voor te gaan, ook al is het in strijd met de gestelde dopingregels. In dat geval geldt "nood breekt wet".

Dispensatie nationaal

In Nederland wordt een stootkuur met prednison of dexamethason gezien als medische noodzaak. Hierdoor mag de betreffende dispensatie ook achteraf aangevraagd worden. Dit geldt zelfs voor sporters uit de Nationale Testing Pool. Zij mogen de dispensatie tot tien dagen na het voorschrijven van de kuur indienen bij de Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS) Commissie van de Dopingautoriteit. Let wel, dit geldt dus niet voor sporters uit de Registered Testing Pool van de International Federatie en sporters die deelnemen aan een officieel internationaal evenement. Meer informatie over het aanvragen van een dispensatie is hier te vinden.

Toedieningswijzen

Bij oraal, intraveneus, intramusculair of rectaal gebruik van glucocorticoïden is een dispensatie dus vereist. De overige methoden zijn gewoon toegestaan. Hiervoor is dus geen actie vereist. Dit lijkt heel simpel. De praktijk leert echter dat de medische begrippen zoals 'oraal' of 'per inhalatie' niet altijd heel duidelijk zijn. Daarom worden in onderstaand schema alle gangbare toedieningswijzen verduidelijkt.

 

Toedieningswijze Omschrijving Status  
Oraal Het middel wordt ingeslikt Dispensatie vereist Oraal
Intraveneus In een ader Dispensatie vereist Intraveneus
Intramusculair In een spier Dispensatie vereist Intramusculair
Rectaal Via de anus ingebracht Dispensatie vereist Rectaal
Intra-articulair In een gewricht Toegestaan Intra-articulair
Peri-articulair Rondom een gewricht Toegestaan Peri-articulair
Peritendineus Rondom een pees Toegestaan Peritendineus
Epiduraal Op of buiten het vlies van het ruggenmerg Toegestaan Epiduraal
Intradermaal In de huid Toegestaan Intradermaal
Per inhalatie Via de luchtweg (het middel wordt ingeademd) Toegestaan Per inhalatie
Auriculair In het oor Toegestaan Auroculair
Buccaal Via de binnenkant van de wang Toegestaan Buccaal
Dermatologisch (incl. iontoforese en fonoforese) Op de huid Toegestaan Dermatologisch
Gingivaal In of op het tandvlees Toegestaan Gingivaal
Nasaal In de neus Toegestaan Nasaal
Oculair In of op het oog Toegestaan Oculair
Peri-anaal Rondom de anus Toegestaan Peri-anaal