20 NADO’s: ‘kans om het antidopingsysteem te hervormen’

12 maart 2019

Voorafgaand aan het 2019 Annual Symposium van WADA ontmoetten 20 Nationale Anti Doping Organisaties (NADO's) elkaar in Lausanne, Zwitsersland om hervormingen van het antidopingsysteem te bespreken. In lijn met eerdere ontmoetingen hebben de NADO’s ook nu weer een statement uitgebracht.

Lees het gehele statement hier.

Vooruitlopend op de WADA presidentsverkiezing, willen de NADO’s dat de presidentskandidaten zich publiekelijk committeren aan:

  1. Het verder ondersteunen van de 2016 Kopenhagen hervormingsvoorstellen om onafhankelijker en transparanter te worden en ‘best governance practices’ toe te passen.
  2. Het schouder aan schouder staan met de atleten, na de recente ontwikkelingen in ‘atlete voice’.
  3. Het zorgen voor een grondige en transparante boekhouding van de gegevens uit het lab in Moskou en het nastreven van gerechtigheid tegen alle betrokkenen.

Achtergrond statement

De uitkomsten van het onderzoek van de WADA Independent Commission (onder voorzitterschap van Richard McLaren) naar de situatie in Rusland hebben duidelijk gemaakt dat het bestaande anti-dopingsysteem niet is ingericht voor het aanpakken van het soort corruptie dat in Rusland is aangetroffen.

In reactie hierop stelt een groep van Nationale Anti-Doping Organisaties hervormingen voor. Het doel van de hervormingen is om schone sporters beter te beschermen, vertrouwen in het anti-dopingsysteem te herstellen en herhaling van dopingschandalen te voorkomen.

Eerdere (pers)berichten van Nationale Anti-Doping Organisaties over hervormingen verschenen in augustus 2016, oktober 2016, januari 2017, september 2017, januari 2018, juni 2018oktober 2018, 3 januari 2019, en 25 januari 2019.

20 NADO’s: ‘kans om het antidopingsysteem te hervormen’