Spaanse wielerfederatie spaart Contador niet

26 januari 2011

CONTADOR

MADRID (ANP) - Helemaal officieel is het nog niet. Maar diverse bronnen in Spanje wisten woensdagavond te melden dat de Spaanse wielrenner Alberto Contador voor een jaar is geschorst wegens doping. De 28-jarige coureur moet ook zijn (derde) tourzege van 2010 inleveren. De Amerikaan Floyd Landis was de eerste tourwinnaar (2006) die wegens doping zijn titel kwijtraakte.

Een woordvoerder van Contador of van de Spaanse wielerfederatie (RFEC) kon de straf voor de Spanjaard woensdagavond nog niet bevestigen. Ook een zegsman van de internationale wielerunie (UCI) hield zich op de vlakte. De UCI zal pas donderdag in contact treden met de de RFEC over het vonnis tegen Contador.

De Spaanse coureur heeft volgens de Spaanse krant El Pais zijn straf woensdagmiddag officieel van de RFEC te horen gekregen. Hij mag zelf bepalen hoe en wanneer hij met deze informatie naar buiten komt. De RFEC wil formeel over de zaak-Contador geen mededelingen doen.

De Spanjaard heeft tien dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van de RFEC. Daarna velt de Spaanse wielerfederatie het definitieve vonnis. Dat oordeel wordt pas half februari verwacht.

De internationale wielerunie (UCI) had de coureur in augustus vorig jaar al een voorlopige schorsing opgelegd, in afwachting van het vonnis van de RFEC.

Bij Contador zijn minieme sporen van het verboden middel clenbuterol aangetroffen. Hij reageerde positief bij een dopingcontrole tijdens de Tour van 2010, die hij won. Hij pakte eerder in 2007 en 2009 ook al de eindzege in de Ronde van Frankrijk.

Contador ontkent dat hij verboden middelen heeft gebruikt. Volgens de Spaanse wielrenner heeft hij de verbannen stof op de tweede rustdag in de Tour binnengekregen door het eten van een stukje besmet vlees.

Clenbuterol stimuleert onder meer de spieropbouw in het lichaam. De Europese Unie verbood in 1996 het middel, maar sommige veehouders gebruiken de substantie nog steeds om hun dieren vet te mesten.

Volgens de Spaanse krant Marca heeft de Spaanse federatie Contador voor slechts één jaar geschorst, omdat er geen duidelijk bewijs beschikbaar was hoe de clenbuterol in het lichaam van de wielerkampioen was terechtgekomen. Bovendien ging het om een uiterst kleine hoeveelheid.

Contador vreesde een straf voor twee jaar, een gangbare sanctie voor dopingzondaars in het wielrennen. Hij dreigde eerder al met stoppen indien hij voor 24 maanden zou worden uitgesloten.

Contador is momenteel op Majorca in trainingskamp met zijn nieuwe ploeg Team Saxo Bank. Hij is sowieso van plan een schorsing voor te leggen aan het internationaal sporttribunaal in Lausanne (CAS). Ook de UCI en het wereldantidopingbureau WADA wenden zich mogelijk tot het CAS, als ze de strafmaat te mild vinden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011