Vacansoleil zet wielrenner Ricco buitenspel

11 februari 2011

ETTEN-LEUR (ANP) - De rol van Riccardo Ricco bij Vacansoleil-DCM lijkt uitgespeeld. De Nederlandse ploeg zette de wielrenner vrijdag op non-actief naar aanleiding van een eigen onderzoek naar het handelen van de 27-jarige Italiaan. ,,Ook de arbeidsrelatie met Ricco staat ter discussie'', zo liet de ploeg weten. ,,Hiervoor zal de gepaste juridische weg worden bewandeld.''

Ricco voelde zich zondag na een training in eigen land niet goed en meldde zich met een koortsaanval in het ziekenhuis. Daar zou Ricco in shocktoestand tegen een arts hebben verklaard dat hij zichzelf bloed had toegediend, wat in strijd is met de dopingregels.

Vacansoleil startte, net als de aanklager van het antidopingbureau van het Italiaans Olympisch Comité (CONI), een onderzoek. ,,De bevindingen van dit onderzoek zijn van dien aard dat het team overgaat tot onmiddellijke schorsing van Ricco'', aldus manager Daan Luijkx. ,,De schending van interne regels van de ploeg en overige indicaties rechtvaardigen deze maatregel.''

Ricco is vrijdag, door middel van een aangetekende brief, van het besluit op de hoogte gesteld. Volgens de Italiaanse wet moet Ricco nu de kans krijgen om op onze bevindingen te reageren. ,,Pas daarna kunnen wij de volgende stap zetten, aldus Luijkx, die niet kon zeggen wat de uitkomst van het onderzoek was. ,,Dat is medisch geheim. Het is zijn dossier.'' Vacansoleil geeft in het uitgegeven persbericht nog maar eens aan dat het een zerotolerancebeleid ten aanzien van doping kent.

Eerder op vrijdag meldde het Italiaanse persbureau Ansa dat uit onderzoeken was gebleken dat Ricco zichzelf inderdaad bloed had toegediend. De klimmer werd drie jaar geleden tijdens de Ronde van Frankrijk betrapt op gebruik van het verboden middel cera, de verbeterde variant van epo, en vervolgens voor twintig maanden geschorst. Vacansoleil bood Ricco vorig jaar een nieuwe kans.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011