Chronologie Alberto Contador

15 februari 2011

CONTADOR

RIJSWIJK (ANP) - De Spaanse wielerbond RFEC sprak Alberto Contador dinsdag vrij van het overtreden van de dopingregels, zo bevestigde zijn advocaat. Bij de Spaanse wielrenner werden bij een controle in de Ronde van Frankrijk van 2010 minieme sporen van clenbuterol aangetroffen. De Spaanse wielerbond gelooft echter in zijn onschuld.

Chronologie zaak-Contador:

21 juli: Contador ondergaat op de tweede rustdag van de Ronde van Frankrijk een controle die later positief blijkt te zijn.

25 juli: Contador laat zich voor de derde keer in zijn loopbaan huldigen als winnaar van de Tour.

3 augustus: Bjarne Riis lijft Contador in bij Saxo Bank. Hij ondertekent een contract voor twee jaar.

30 september: De internationale wielrenunie UCI legt Contador een voorlopige schorsing op. Bij de controle op 21 juli in de Tour zijn minieme sporen van het verboden middel clenbuterol gevonden. De renner zegt dat 'vervuild' vlees de oorzaak is.

1 oktober: De Duitse tv-zender ARD en de Franse sportkrant L'Equipe melden dat bij Contador sporen van weekmakers zijn gevonden. Dat kan duiden op illegale bloedtransfusies. Contador ontkent in alle toonaarden.

19 oktober: Contador ontbreekt bij de presentatie van het routeschema van de Ronde van Frankrijk van 2011. Tourbaas Christian Prudhomme vraagt om snel duidelijkheid rond de renner.

8 november: De UCI verzoekt de Spaanse wielerbond een strafproces te openen tegen Contador, die rustig reageert op het nieuws: ,,Het is de gebruikelijke procedure.''

18 januari: De Duitse tafeltennisser Dimitri Ovcharov wordt opnieuw vrijgesproken van het gebruik van clenbuterol. Dat kan jurisprudentie opleveren in het voordeel van Contador.

26 januari: Contador bevestigt via een woordvoerder mediaberichten die spreken van een strafeis van een jaar.

27 januari: De UCI houdt zich op de vlakte over de strafeis die de Spaanse bond RFEC heeft uitgesproken. De internationale wielerbond zal zich pas uitspreken als een definitieve straf is uitgesproken.

28 januari: Contador meldt tijdens een persconferentie in beroep te gaan 'waar dat ook nodig is' tegen de schorsing van een jaar. ,,Ik heb nooit prestatiebevorderende middelen gebruikt'', aldus de renner.

11 februari: De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero spreekt zijn steun uit voor Contador. ,,Er zijn geen juridische gronden om Contador te straffen'', laat Zapatero via Twitter weten.

14 februari: Spaanse media melden dat Contador is vrijgesproken door de RFEC.

15 februari: Contadors advocaat laat weten dat zijn cliënt inderdaad is vrijgesproken. Hij zal woensdag meteen van start gaan in de Ronde van de Algarve.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011