Contador ziet vrijspraak als gerechtigheid

15 februari 2011

CONTADOR

MADRID (ANP) – Met vrijspraak op zak stapt Alberto Contador woensdag in de Ronde van de Algarve weer op de fiets. De disciplinaire commissie van de Spaanse wielerbond RFEC nam dinsdag de eerder geëiste schorsing van een jaar wegens overtreding van de dopingregels niet over. In afwachting van een mogelijk beroep van de internationale wielrenunie UCI keert de drievoudig tourwinnaar met opgeheven hoofd terug in het peloton.

,,Het ging om mijn eer en geloofwaardigheid’’, liet Contador in een tv-interview weten. De 28-jarige renner heeft altijd ontkend fraude te hebben gepleegd. Tijdens de Ronde van Frankrijk werden vorig jaar op de tweede rustdag minieme sporen van het verboden middel clenbuterol gevonden, volgens de renner een gevolg van het eten van 'vervuild' vlees. Spaanse kranten meldden maandag al dat de Spaanse bond overtuigd was door argumenten van Contador zelf.

Tegen Contador was een schorsing van een jaar geëist, de helft van de internationaal gangbare straf voor dopingovertredingen. De vrijspraak is verrassend en betekent dat Contador woensdag kan starten in de Ronde van de Algarve. Dat doet hij volgens zijn woordvoerder ook. ,,Gerechtigheid is geschied'', sprak advocaat Andy Ramos triomfantelijk.

Volgens Spaanse media verwijst de RFEC in haar oordeel naar artikel 296 van de UCI-reglementen, waarin staat dat de normaal gepaste straf niet wordt opgelegd, als een renner kan aantonen dat hem geen fout of nalatigheid kan worden aangerekend. ,,Als een verboden substantie of maskeringsmiddelen zijn ontdekt in een bloed- of urinestaal, moet de renner kunnen aantonen hoe die stof in zijn lichaam is gekomen'', zegt het artikel.

UCI en WADA hebben een maand de tijd om in beroep gaan bij het sporttribunaal CAS. De internationale wielerbond hield het dinsdag bij een korte reactie. De uitspraak en motivatie zullen worden bestudeerd, klonk het vanuit Aigle waar de UCI gehuisvest is. Het WADA besloot eerder bij een vergelijkbaar geval rond de Duitse tafeltennisser Dimitri Ovcharov af te zien van stappen.

Contador kan woensdag debuteren in het shirt van zijn nieuwe ploeg Saxo Bank en blijft vooralsnog als winnaar van de Ronde van Frankrijk van 2010 in de boeken. ,,In de eerste plaats ben ik opgelucht en blij met dit besluit'', zei hij op de site van Saxo Bank.

,,Het zijn maanden vol stress geweest voor mij. Maar ik ben al die tijd beschikbaar geweest voor alle onderzoeken in relatie tot mijn zaak. Ik heb altijd de waarheid gesproken. Aan mijn team en de autoriteiten heb ik altijd uitgelegd dat ik nooit vals heb gespeeld of bewust een verboden substantie heb gebruikt'', liet Contador weten.

Ook teambaas Bjarne Riis reageerde opgelucht. ,,Deze beslissing bewijst dat relevante autoriteiten geen redenen vinden om te denken dat Alberto Contador een dopingovertreding heeft begaan, wat heel belangrijk is voor ons.’’

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011