Advocaat: Contador vrijgesproken (3)

15 februari 2011

CONTADOR

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 5e alinea

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse wielerbond RFEC heeft wielrenner Alberto Contador vrijgesproken van het overtreden van de dopingregels. Dat heeft zijn advocaat Andy Ramos dinsdagmiddag bevestigd.

Tegen Contador was een schorsing van een jaar geëist, omdat bij hem in de Ronde van Frankrijk sporen van het verboden middel clenbuterol waren aangetroffen. De tourwinnaar had al gemeld in beroep te gaan, als die straf daadwerkelijk zou worden uitgesproken.

De vrijspraak betekent dat Contador woensdag kan starten in de Ronde van de Algarve. Dat doet hij volgens zijn woordvoerder ook. De internationale wielrenunie UCI bevestigde eerder op de dag dat de renner, mocht de uitspraak van de Spaanse bond gunstig voor hem uitpakken, onmiddellijk weer aan wedstrijden kan deelnemen, tot het sporttribunaal CAS anders beslist. De kans bestaat dat de UCI en het wereldantidopingbureau WADA de uitspraak aanvechten bij het CAS.

Contador werd vorig jaar op de tweede rustdag van de Tour positief getest op clenbuterol, volgens de renner een gevolg van het eten van 'vervuild' vlees. Spaanse kranten meldden maandag al dat de Spaanse bond overtuigd was door argumenten van Contador zelf.

,,Op dit moment kan Alberto weer fietsen, gerechtigheid is geschied'', zei advocaat Ramos na een gesprek met het wedstrijdcomité van de Spaanse wielerbond. ,,De UCI kan in beroep gaan, wij zullen dat niet doen.''

Volgens Spaanse media verwijst de RFEC in haar oordeel naar artikel 296 van de UCI-reglementen waarin staat dat de normaal gepaste straf niet wordt opgelegd, als een renner kan aantonen dat hem geen fout of nalatigheid kan worden aangerekend.

,,Als een verboden substantie of maskeringsmiddelen zijn ontdekt in een bloed- of urinestaal, moet de renner kunnen aantonen hoe die stof in zijn lichaam is gekomen'', zegt het artikel.

UCI en WADA hebben een maand de tijd om in beroep gaan bij het CAS. De beslissing van de Spaanse bond is opmerkelijk omdat enkele weken geleden nog een schorsing van een jaar werd geëist. Dat was al een jaar minder dan de internationaal gangbare strafmaat. Het betekent dat Contador, die woensdag debuteert in het shirt van Saxo Bank, vooralsnog als winnaar van de Ronde van Frankrijk van 2010 in de boeken blijft.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011