Baas wielerbond UCI hekelt Spaanse politici (2)

16 februari 2011

CONTADOR

N i e u w bericht, meer informatie

RIJSWIJK/MUSCAT (ANP/RTR) - Voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielrenunie UCI heeft harde kritiek geuit op vooraanstaande Spaanse politici. Die hebben openlijk hun steun betuigd voor tourwinnaar Alberto Contador, nog voor de Spaanse wielerbond de renner dinsdag vrijsprak van doping.

Onder anderen de Spaanse premier Zapatero moet het ontgelden. Hij twitterde dat er geen juridische basis was om de wielrenner te straffen. ,,Ik vind dat politici zich niet moeten bemoeien met zaken waarvan ze de feiten niet volledig kennen. Het is ongerechtvaardigd. De sport moet zichzelf reguleren en de sport moet daarvoor ook de ruimte krijgen'', zei McQuaid woensdag voor de start van de tweede etappe van de Ronde van Oman.

Contador werd tijdens de laatste Ronde van Frankrijk positief bevonden op het verboden middel clenbuterol. De Spaanse wielerbond RFEC wilde de drievoudig tourwinnaar voor een jaar schorsen. De 28-jarige renner ging tegen die straf in beroep; hij weet de positieve test aan het eten van vervuild vlees. De disciplinaire commissie van de bond nam de geëiste schorsing niet over en sprak Contador vrij.

De UCI en het mondiale antidopingbureau WADA hebben een maand de tijd om in beroep te gaan tegen de vrijspraak. ,,We hebben woensdag 35 pagina's tekst over de zaak ontvangen. Die gaan we samen met WADA bestuderen voordat we een besluit nemen. Ik vertrouw erop dat de zaak helemaal is afgehandeld voor de komende Ronde van Frankrijk'', zei McQuaid.

De Ierse preses vindt de bemoeienis van Spaanse politici slecht voor het imago van het land, dat al zo vaak met dopingzaken wordt geconfronteerd. ,,Hun bemoeienis laat zien dat ze geneigd zijn hun eigen sporters te steunen los van de feiten in een zaak.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011