Dopingautoriteit waarschuwt Chinagangers (2)

16 februari 2011

N i e u w bericht, meer informatie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De Dopingautoriteit heeft sporters die naar China gaan, gewaarschuwd voorzichtig te zijn met het eten van vlees. Duits onderzoek heeft uitgewezen dat vlees sporen van clenbuterol kan bevatten. De hogeschool van Keulen heeft de urine geanalyseerd van atleten die in de periode 15 september 2010 tot 15 januari China hadden bezocht. In 22 gevallen werden geringe hoeveelheden van het verboden spierversterkend middel gevonden.

Clenbuterol wordt in de veeteelt gebruikt ter bestrijding van astma, maar heeft als prettige bijkomstigheid dat runderen er meer mager vlees door gaan leveren. De Spaanse wielrenner Alberto Contador raakte, naar eigen zeggen door het nuttigen van een verdachte biefstuk, bijna zijn Tourzege van 2010 kwijt. Hij werd dinsdag vrijgesproken van bewust clenbuterolgebruik.

De onderzoekers in Keulen brachten deze week hun bevindingen naar buiten. Ze vinden het aannemelijk dat de positieve tests terug te voeren zijn op het eten van 'behandeld' vlees. Of sporters die op doping kunnen worden gecontroleerd, ook in andere landen risico lopen, verdient nader onderzoek. De Dopingautoriteit gaat ervan uit dat gezien de strenge eisen ten aanzien van de voedselveiligheid in Europa de kans op clenbuterolvervuiling extreem klein is.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011