'UCI verdoezelde positieve test Armstrong' (3)

23 mei 2011

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea

WASHINGTON (ANP) - Wielrenner Lance Armstrong testte positief op epo in de Ronde van Zwitserland in 2001, maar die test verdween in de doofpot dankzij de wielerfederatie UCI. Dat beweerde Tyler Hamilton, voormalig ploegmaat van de Texaan, zondag (lokale tijd) in het CBS-programma '60 Minutes'.

,,Ik weet dat hij positief heeft getest op epo, in de Ronde van Zwitserland in 2001. Dat vertelde hij me. Hij was er heel rustig onder, zei het tussen neus en lippen door en lachte erom'', aldus de voormalig topwielrenner, die zelf twee keer is betrapt op doping.

,,Er is toen gezorgd dat de test verdween. Ik weet niet alle details, maar ik weet dat de mensen van Lance en de UCI een manier hebben gevonden om het te verdoezelen'', aldus Hamilton.

CBS bleek ook te beschikken over een brief van het Amerikaanse Antidopingagentschap (Usada), waarin het Zwitserse laboratorium de stalen uit 2001 ,,verdacht'' en ,,consistent met epo-gebruik'' noemt. Ook heeft het hoofd van het laboratorium destijds onder druk van de UCI een ontmoeting gehad met de Texaanse wielerlegende en diens ploegleider Johan Bruyneel, om het over de test te hebben.

Het Zwitserse lab zou verder onder ede aan de FBI een verklaring hebben afgelegd. Daarin zou volgens 60 Minutes de directeur van het laboratorium hebben gezegd dat de UCI erop aandrong de casus van de verdachte dopingtest te laten rusten. Armstrong en Bruyneel zouden kort daarna 25.000 dollar (18.000 euro) en vervolgens nog eens 100.000 dollar (70.000 euro) hebben overgemaakt aan de UCI. Bruyneel, de UCI en Armstrong ontkennen alle beschuldigingen die gemaakt zijn in het programma.

Eerder deze week meldde CBS al dat Hamilton zag hoe Armstrong epo injecteerde. Zondag bleek dat Hamilton de zevenvoudig tourwinnaar het verboden middel zag gebruiken tijdens de Tour de France van 1999 en vlak voor de edities van 2000 en 2001.

Mark Fabiani, de advocaat van Armstrong, hekelde de aanpak van CBS: ,,In deze hele berichtgeving heeft CBS een serieus gebrek aan journalistieke eerlijkheid getoond en sensatie verkozen boven verantwoordelijkheid'', aldus Fabiani. ,,CBS heeft ervoor gekozen te vertrouwen op dubieuze bronnen, daarbij volledig de bijna vijfhonderd negatieve tests van Lance en die van zijn ploeggenoten en tegenstanders negerend.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011