Astana wil Boom vervangen door Vanotti (2)

4 juli 2015

TOUR DE FRANCE

N i e u w bericht, meer informatie

UTRECHT (ANP) - Astana wil Lars Boom nog voor de start van de proloog in Utrecht vervangen door Alessandro Vanotti. Dat schrijft de leiding van de wielerploeg uit Kazachstan vrijdagavond in een verklaring, als reactie op het nieuws dat bij de Brabantse renner een ,,abnormaal laag'' cortisolgehalte is aangetroffen. De MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport waarbij Astana is aangesloten, schrijft in dat geval voor dat een coureur minimaal acht dagen aan de kant blijft.

Het verzoek van Astana om Boom te vervangen door Vanotti lijkt kansloos. De internationale wielrenunie UCI heeft al aangegeven dat de startlijst voor de Tour, die vrijdagochtend is vastgesteld, niet meer gewijzigd kan worden. Volgens Astana komt de 34-jarige Italiaan zaterdagochtend aan in Nederland, waar hij fysieke tests zal ondergaan en een bloedonderzoek krijgt. ,,We wachten op een beslissing van de UCI in deze zaak'', schrijft Astana in een verklaring die bij het hotel van de ploeg in Utrecht werd verspreid.

Alle deelnemers aan de Tour zijn in opdracht van de UCI getest door het onafhankelijke antidopingbureau CADF. Daaruit bleek dat Boom lage cortisolwaarden heeft. De UCI ziet daar geen reden in een renner op non-actief te zetten, maar de MPCC-ploegen hebben afgesproken om iemand in dat geval om gezondheidsredenen voor zeker acht dagen uit koers te halen. Ploegbaas Aleksandre Vinokoerov dreigt volgens l'Equipe om die regel te negeren. ,,Of de UCI stelt ons in staat een vervanger op te roepen of Boom gaat gewoon van start'', tekent de Franse sportkrant op uit de mond van de Kazakse oud-renner.

Astana raakte eind vorig jaar in opspraak door een reeks dopinggevallen binnen de ploeg. De broers Valentin en Maksim Iglinski werden betrapt op epo en ook drie renners uit de opleidingsploeg testten positief. In lijn met de MPCC-regels besloot Astana zich toen terug te trekken voor enkele koersen. De UCI dreigde de licentie van Astana voor de WorldTour in te trekken, maar zo ver kwam het niet. De licentiecommissie besloot in april wel om de ploeg van Vinokoerov onder streng toezicht te stellen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015