Wintels: MPCC schiet doel voorbij (3)

4 juli 2015

TOUR DE FRANCE

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea

UTRECHT (ANP) - De voorzitter van wielerbond KNWU Marcel Wintels denkt dat de beweging voor een geloofwaardige wielersport, de MPCC, zijn doel voorbijschiet met de regelgeving rond het aan de kant houden van renners met een te lage cortisolwaarde. Lars Boom dreigde daardoor de Tour de France te moeten missen maar zijn teambaas Aleksandr Vinokoerov besloot zaterdag de afspraken te negeren en de Nederlander toch te laten starten. Met name omdat hij geen vervanger meer mocht opstellen.

Boom was volgens de reglementen van de internationale wielrenunie UCI wel startgerechtigd maar de in de MPCC verenigde ploegen hebben onderling afspraken gemaakt om de gezondheid van de renners te beschermen.

Wintels: ,,De MPCC is een goed initiatief, maar als de regelgeving van twee instanties niet overeenkomt, werkt het niet. Er moet één autoriteit zijn, wat mij betreft de UCI. Hoe goed bedoeld ook, de MPCC schiet zijn doel voorbij.''

Wintels, aanwezig bij de Tourstart in Utrecht, betreurt de ophef die vrijdagavond ontstond nadat L'Équipe berichtte dat Boom niet zou starten in de Tour. Zoals eerder bij de Giro met LottoNL-Jumbo-renner George Bennett was bij Boom een abnormaal lage cortisolwaarde geconstateerd. Dat zou kunnen duiden op ongeoorloofd corticosteroïdengebruik. De Nederlandse ploeg hield Bennett inderdaad uit de Giro maar stapte niet veel later uit de MPCC omdat experts hadden aangetoond dat de metingen niet 100 procent waterdicht zouden zijn.

,,Het is vooral jammer dat dit tot allerlei suggesties richting doping leidt, terwijl het daar helemaal niet om gaat'', stelt Wintels. ,,En voor Lars geldt: als hij nu start, hangt er toch iets omheen van: hé, eigenlijk mag hij niet rijden.''

Iwan Spekenbrink, teambaas van Giant-Alpecin en vicevoorzitter van de MPCC, is teleurgesteld in Astana. ,,Het zijn vrijwillige regels maar als lid committeer je je daaraan. Ook al mag je geen vervanger opstellen. Astana zal zich moeten verantwoorden, maar de consequentie zal waarschijnlijk een exit zijn.'' Spekenbrink zegt wel dat er namens de MPCC een verzoek bij de UCI ligt om in dit soort gevallen ploegen toe te staan alsnog een andere renner op te stellen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015