Astana laat Boom toch starten in Tour (3)

4 juli 2015

TOUR DE FRANCE

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

UTRECHT (ANP) - Astana laat wielrenner Lars Boom zaterdag toch starten in de Tour de France. Ploegleider Aleksandr Vinokoerov heeft dat bevestigd. ,,Boom zal aan de start verschijnen'', zei hij. De Tour begint in Utrecht met een tijdrit van 13,8 kilometer.

De Kazachstaanse wielerploeg gaat daarmee in tegen de regels van de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport waarbij Astana is aangesloten. Bij Boom is tijdens een test voorafgaand aan de Franse wielerronde een ,,abnormaal laag'' cortisolgehalte aangetroffen. Dat kan duiden op een verminderde gezondheid. De MPCC-regels schrijven voor dat een renner in dat geval zeker acht dagen niet mag koersen.

De regels van de internationale wielrenunie UCI zijn minder streng en houden een start van Boom niet tegen. Astana mag ook geen vervanger voor de Brabander, die vorig jaar de zware etappe over de kasseien won, opstellen. Vinokoerov liet nog wel de Italiaan Alessandro Vanotti naar Utrecht overkomen, maar de UCI verbood Astana een wijzing in de opstelling door te voeren. ,,Teams kunnen hun startlijst niet meer veranderen na de vergadering van de ploegleiders. We zijn gedwongen onze regels strikt na te leven'', meldde de UCI in een verklaring.

Vinokoerov zei dat de regels van de UCI voor hem zwaarder wegen dan die van de MPCC. ,,De regels van de beweging hebben geen wettelijke kracht. De UCI regeert het wielrennen en we respecteren de regels van de unie. Die regels zijn duidelijk: Boom mag starten. Hij loopt geen enkel risico. De dokter heeft hem goed onderzocht en gezegd dat hij in goede gezondheid is.''

Boom zelf meldde dat hij klaar voor de Tour is. Hij is stapte zaterdagochtend in racetenue in een van de ploegwagens en even later in de bus om het parcours te verkennen. Hij zei tegen de NOS dat hij verbaasd was over de lage cortisolwaarde die bij hem is gevonden. ,,Ik lag rustig op bed toen ik het hoorde. Wat ik dacht? Tja er zijn meer renners geweest met dit probleem. Ik gebruik al tien jaar een puffer tegen mijn astma en ben wat ziek geweest in het Critérium du Dauphiné. Misschien dat het daar mee te maken heeft. Ik heb geen gekke dingen gedaan, want ik ben 100 procent tegen doping.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015