Tourstart van Lars Boom aan zijden draadje

4 juli 2015

TOUR DE FRANCE

S a m e n v a t t i n g

UTRECHT (ANP) - Voor wielrenner Lars Boom is de Tour de France mogelijk al voorbij voordat die is begonnen. De Brabantse coureur van Astana moet volgens de regels van de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport waarbij zijn ploeg is aangesloten, zaterdag aan de kant blijven in Utrecht. Bij de 29-jarige Boom is namelijk een ,,abnormaal laag'' cortisolgehalte aangetroffen tijdens een medische test die alle deelnemers aan de Tour hebben ondergaan. Astana wil Boom in de Tourploeg vervangen door Alessandro Vanotti, maar de internationale wielrenunie UCI geeft daar naar alle waarschijnlijkheid geen toestemming voor.

Astana kan zaterdag alsnog besluiten om de MPCC-regels, die niet bindend zijn, te negeren en Boom 'gewoon' te laten starten. ,,Of de UCI stelt ons in staat een vervanger op te roepen of Boom gaat gewoon van start'', zei ploegleider Aleksandre Vinokoerov tegen l'Equipe. Die Franse sportkrant kwam vrijdagavond als eerste naar buiten met het nieuws over de lage cortisolwaarden bij Boom. Die zouden erop kunnen duiden dat Boom niet helemaal fit is. In dat geval hebben de ploegen uit de MPCC, waarvan er veertien meerijden in de Tour, afgesproken een renner acht dagen aan de kant te houden.

Dat overkwam de Nieuw-Zeelander George Bennett van LottoNL-Jumbo eerder dit jaar al kort voor de start van de Giro. Uit onvrede over de gang van zaken en de testmethode besloot de Nederlandse ploeg enkele weken later uit de MPCC te stappen. Astana kan dat ook besluiten en Boom dan gewoon laten starten in de Tour, als een van de meesterknechten van de Italiaanse titelverdediger Vincenzo Nibali. De ploeg probeert echter eerst om Vanotti alsnog in te schrijven als vervanger van de Brabander, die vorig jaar Pieter Weening afloste als laatste Nederlandse ritwinnaar in de Tour.

De 34-jarige Italiaan arriveert zaterdagochtend in Utrecht, waar hij fysieke tests zal ondergaan en een bloedonderzoek krijgt. ,,We wachten op een beslissing van de UCI in deze zaak'', schrijft Astana in een verklaring die bij het hotel van de ploeg in Utrecht werd verspreid. Een halve dag voor de start van de Tour is daarom nog hoogst onzeker of Boom om 16.55 uur wel op het startpodium van de proloog verschijnt.

Astana staat onder verscherpt toezicht van de UCI na een reeks dopinggevallen binnen de ploeg eind vorig jaar. Het was daarom zelfs lang onzeker of het team van Vinokoerov wel een licentie voor de WorldTour zou krijgen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015