Cortisol: onschuldig medicijn en dopingmiddel

4 juli 2015

TOUR DE FRANCE

UTRECHT (ANP) - Wielrenner Lars Boom kent een onstuimige aanloop naar de Tourstart in Utrecht, omdat er bij een medische controle een opvallend lage cortisolwaarde bij hem is aangetroffen. Waarom was dat voor de MPCC, de organisatie die een eerlijke en dopingvrije wielersport nastreeft, reden te pleiten voor een startverbod voor de Nederlander?

Officieel doet de MPCC dat omdat het lage cortisolgehalte in het bloed van Boom op gezondheidsproblemen zou kunnen duiden. Volgens de regels van de organisatie mag een coureur met een cortisoltekort minimaal acht dagen niet aan wedstrijden deelnemen. De medische staf van Booms Astana-ploeg heeft de renner onderzocht, en liet zaterdag weten dat er met de gezondheid van de éénvoudig Touretappewinnaar niets mis is.

Wat voor de MPCC echter ook een rol gespeeld zal hebben, is de prestatiebevorderende werking die aan cortisol wordt toegeschreven. Het hormoon wordt normaal gesproken voorgeschreven als ontstekingsremmer, maar als het bij gezonde sporters wordt geïnjecteerd, zou het de pijngrens moeten verhogen en het herstel bevorderen. Daarom staat cortisol ook op de dopinglijst. Als er een lage hoeveelheid in het lichaam zit, kan dat wijzen op injectie van de stof. ,,Wanneer je na een tijd stopt met het gebruik van cortisol, valt de hoeveelheid van de stof in het lichaam terug", legt directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit uit.

De MPCC wil elke schijn van dopinggebruik uit het wielrennen wegnemen, dus ook daarom was Booms lage cortisolwaarde voor de organisatie reden om aan de alarmbel te trekken. Dat terwijl ook de inhaler die Boom al tien jaar voor zijn astma gebruikt cortisonen bevat, en zo het door Ram genoemde effect kan opleveren. ,,Misschien dat het daar mee te maken heeft. Ik heb geen gekke dingen gedaan, want ik ben 100 procent tegen doping", zei Boom zaterdag zelf.

De prestatiebevorderende werking van cortisol staat bovendien niet eens vast, zegt Ram. ,,Het effect is deels theoretisch", aldus Ram. ,,Cortisolinjecties hebben waarschijnlijk een beperkte werking. Het effect is moeilijk meetbaar. Er bestaat de nodige discussie over."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015