IAAF bevestigt arrestatie toptrainer Aden (3)

20 juni 2016

SABADELL (ANP) - De Spaanse politie heeft de gerenommeerde atletiektrainer Jama Aden maandag gearresteerd in een onderzoek naar dopinggebruik in de atletiek. De internationale atletiekfederatie IAAF heeft dat maandagavond bevestigd na berichten in diverse Spaanse media.

De arrestatie van Aden is het resultaat van onderzoek door de IAAF dat in 2013 begon en waarbij nauw is samengewerkt met de Spaanse politie, Interpol en het Spaanse anti-dopingagentschap. De Somaliër heeft wereldtoppers onder zijn hoede, van wie de Ethiopische Genzebe Dibaba de bekendste is. Dibaba is wereldkampioene en wereldrecordhoudster op de 1500 meter en een van de grootste concurrenten van de Nederlandse Sifan Hassan voor olympisch goud in Rio de Janeiro. Een andere atleet uit de stal van Aden is Ayanleh Souleiman uit Djibouti, die afgelopen winter het wereldindoorrecord op de 1000 meter aanscherpte.

Aden heeft sinds drie jaar zijn intrek genomen in een hotel in Sabadell. Hij traint er een groep van zo'n twintig tot dertig atleten, afkomstig uit verschillende landen. Volgens de Spaanse krant El Pais is ook een Marokkaanse fysiotherapeut aangehouden en zijn in hotelkamers verboden middelen zoals epo gevonden.

In de dopingwetgeving van Spanje zijn straffen tot twee jaar cel mogelijk voor het in bezit hebben, aanbieden of verhandelen van doping.

,,De IAAF zal alles doen om eerlijke atleten en de integriteit van onze sport te beschermen. Onderzoek naar individuen en trainers die het gebruik van verboden middelen stimuleren, hoort daarbij'', staat in maandagavond in een korte verklaring.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016