Isinbajeva wil alleen als Russin naar Rio (2)

21 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie

TSJEBOKSARY (ANP) - Tweevoudig olympisch kampioene Jelena Isinbajeva wil alleen als Russin meedoen aan de Olympische Spelen. De 34-jarige polsstokhoogspringster heeft geen zin om onder de olympische vlag uit te komen in Rio de Janeiro. De internationale atletiekfederatie IAAF heeft Russische atleten vanwege een groot dopingschandaal uitgesloten van deelname aan de Spelen. Al staat de deur wel op een kier voor atleten die kunnen aantonen dat ze de afgelopen jaren zijn getest door landen met een erkend antidopingbeleid.

,,Maar ik ben een Russin'', zei Isinbajeva, de olympisch kampioene van Athene 2004 en Peking 2008. ,,Ik heb een land en een vlag. Ik zie geen enkele reden om onder de vlag van het IOC mee te doen aan de Spelen.''

De IAAF besloot vorige week de schorsing van de Russische atletiekbond te handhaven, omdat de aanpak van doping nog altijd niet op orde is. Atleten die echter kunnen bewijzen dat ze de afgelopen jaren zijn getest door landen met een erkend antidopingbeleid, mogen mogelijk toch naar Rio. Dat zal dan zijn onder de olympische vlag, net als tien vluchtelingen die niet voor hun eigen land kunnen uitkomen.

Isinbajeva, die de IAAF-schorsing aan wil vechten bij de rechter, maakte maandag haar langverwachte rentree. Na het behalen van de wereldtitel in 2013 deed de polsstokhoogspringster een stap terug en amper een jaar later werd ze voor de eerste keer moeder. De veterane hervatte daarna de training, omdat ze in Rio voor de derde keer olympisch goud wil pakken.

Isinbajeva moest haar rentree een paar keer uitstellen vanwege blessures, maar bij de nationale kampioenschappen in Tsjeboksary kwam de wereldrecordhoudster (5,06 meter) eindelijk weer in actie. Ze sprong moeiteloos over 4,50.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016