Sportvoeding, functionele en normale voeding

Voedingssupplementen kunnen vervuild zijn met dopingstoffen. Maar hoe zit het eigenlijk met sportvoeding en functionele/normale voeding?

Sportvoeding

Onder sportvoeding vallen kant-en-klare producten zoals repen, gelletjes en sportdranken. Bij deze producten is het risico op vervuiling met dopingstoffen zo goed als nihil. Bij energiepreparaten in poedervorm is het risico groter. Daarom raden we voor deze preparaten – net als voor voedingssupplementen – aan om NZVT-gecontroleerde producten te nemen. En als fabrikanten van sportdranken of energierepen het zekere voor het onzekere nemen, laten ze ook die producten testen in het kader van het NZVT.

Functionele voeding

Er bestaan ook functionele voedingsmiddelen. Dit zijn voedingsmiddelen waarin gezondheidsbevorderende stoffen zijn gestopt, of waaruit bepaalde bestanddelen zijn verwijderd. Denk hierbij aan met eiwit verrijkte zuivel, granola, pindakaas, chips en rijstwafels of vegetarisch vlees verrijkt met vitamine B6 en ijzer. De Dopingautoriteit heeft geen reden om aan te nemen dat deze functionele voedingsmiddelen een verhoogd risico vormen op vervuiling met dopinggeduide stoffen.

Normale voeding

Onder normale voeding vallen producten die je consumeert, maar die niet binnen de categorieën voedingssupplementen, sportvoeding of functionele voeding vallen. Denk hierbij aan groente, fruit, brood, vlees, etc. In Nederland is de kans op vervuiling van normale voeding nihil. In bepaalde landen kan er wel doping zitten in voeding.

Doping in voeding

Vervuild vlees

Data uit verschillende onderzoeken wijzen erop dat in sommige landen vlees vervuild kan zijn met kleine hoeveelheden clenbuterol en boldenon. Clenbuterol en boldenon staan beide op de dopinglijst, in de categorie S1. Anabole middelen. In het verleden zijn er in urinemonsters van sporters lage concentraties van deze stoffen gevonden, herleidbaar naar de consumptie van vervuild vlees.

Het risico op vervuiling van vlees met clenbuterol geldt voor de landen China, Mexico, Guatemala en Thailand. In Colombia kan vlees vervuild zijn met boldenon. Vraag aan je sportbond of ploeg om contact op te nemen met het lokale organisatiecomité wanneer je in China, Mexico, Guatemala, Thailand of Colombia deelneemt aan een evenement. Het is namelijk belangrijk om er zeker van te zijn dat je voedsel consumeert dat geen dopingstoffen bevatten. Ook niet in kleine hoeveelheden. Daarnaast raden we af om vlees te eten buiten de door de organisatie aangewezen restaurants.

Cocaïnethee

Cocaïne kan voorkomen in kruidenthee. In Zuid-Amerikaanse landen zoals Argentinië, Peru en Bolivia wordt namelijk thee gemaakt waarin cocabladeren zijn verwerkt. Eén kopje coca-thee bevat gemiddeld 4 mg cocaïne. Ruim genoeg voor een positieve dopingtest.

In Nederland is de thee officieel niet verkrijgbaar. Maar via internet of via de koffers van vakantiegangers belandt het toch nog wel eens in een Nederlands ‘bakkie’. Wees alert bij het gebruik van kruidenthee. En drink zéker geen thee waarbij ‘coca’ in de naam voorkomt.

Vragen? Mail of WhatsApp ons!

Heb je vragen over dopingstoffen in voeding? Stuur dan een e-mail naar dopingvragen@dopingautoriteit.nl of stel je vraag via WhatsApp (06-11226200). Je vraagt wordt binnen één werkdag beantwoord.