Doping in voeding

Vervuild vlees

Clenbuterol 

De afgelopen jaren zijn in urinemonsters van meerdere sporters lage concentraties van het dopinggeduide middel clenbuterol gevonden. In een deel van deze gevallen is de consumptie van vervuild vlees als mogelijke verklaring genoemd.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat in China geconsumeerd vlees inderdaad tot een positieve dopingtest op clenbuterol kan leiden. Andere gegevens wijzen erop dat dit risico ook in Mexico, Guatemala en Thailand niet geheel kan worden uitgesloten.

Clenbuterol is een luchtwegverwijder die ontwikkeld is als veterinair geneesmiddel, ter bestrijding van astma bij paarden en koeien. Het middel kan echter ook (illegaal) worden aangewend om de spiergroei (en dus vleesproductie) te bevorderen. Het is ook wegens deze anabole werking dat clenbuterol door sporters misbruikt wordt. Clenbuterol staat sinds jaar en dag op de dopinglijst, in de categorie S1. Anabole middelen. Toepassing van het middel in de vleesindustrie is verboden.

Boldenon

Naast dat vlees is verschillende landen vervuild kan zijn met clenbuterol, is het bekend dat vlees in Colombia boldenon kan bevatten. Boldenon is een androgene anabole steroïden en staat net als clenbuterol op de dopinglijst, in de categorie S1. Anabole middelen. Toepassing van het middel in de vleesindustrie is verboden.

Neem je deel aan een evenement in China, Mexico, Guatemala, Thailand of Colombia? Vraag dan aan je sportbond of ploeg om contact op te nemen met het lokale organisatiecomité. Het is namelijk belangrijk om er zeker van te zijn dat de maaltijden die de organisatie aanbiedt geen dopingstoffen bevatten. Ook niet in kleine hoeveelheden. Daarnaast raden we af om vlees te eten buiten de door de organisatie aangewezen restaurants.

Cocaïnethee

Cocaïne kan voorkomen in kruidenthee. In Zuid-Amerikaanse landen zoals Argentinië, Peru en Bolivia wordt namelijk thee gemaakt waarin cocabladeren zijn verwerkt. Eén kopje coca-thee bevat gemiddeld 4 mg cocaïne. Ruim genoeg voor een positieve dopingtest.

In Nederland is de thee officieel niet verkrijgbaar. Deze vorm van cocaïne valt zelfs onder de Opiumwet. Maar via internet of via de koffers van vakantiegangers belandt het toch nog wel eens in een Nederlands ‘bakkie’. Dus kom je in aanmerking voor dopingcontroles? Wees dan alert bij het gebruik van kruidenthee. En drink zéker geen thee waarbij ‘coca’ in de naam voorkomt.