S1. Anabole Middelen

Categorie S1. Anabole middelen is een categorie van stoffen die de spiergroei versterken. De categorie anabole middelen is in twee groepen te verdelen: de androgene anabole steroïden (AAS) en andere anabole middelen.

De androgene anabole steroïden worden weer verdeeld in lichaamseigen (endogeen) en lichaamsvreemd (exogeen). Lichaamseigen stoffen zijn bijvoorbeeld testosteron en het van testosteron afgeleide epitestosteron. Een voorbeeld van een lichaamsvreemde AAS is stanozolol. Tot de groep van anabole middelen behoort onder andere clenbuterol.

Het gebruik van stoffen uit categorie S1 is zowel binnen als buiten wedstrijdverband verboden.

 
Voorbeelden van androgene anabole middelen.

Wat is de werking?

Anabole middelen kunnen vooral in krachtsporten een gunstige invloed hebben op de prestaties. Anabolen stimuleren niet alleen de eiwitaanmaak in de spieren, maar ze gaan ook de afbraak van spiereiwit tegen. Hierdoor krijgt de gebruiker dikkere en sterkere spieren. Anabolen werken voornamelijk als er naast het gebruik ook intensief wordt getraind en eiwitrijk gegeten.

Wat zijn de gevaren?

Anabolen hebben ook bijwerkingen. Zo kan het gebruik van anabolen leiden tot leverfunctiestoornissen, hart- en vaatziekten, acne en psychische veranderingen zoals een toename in agressie en achterdocht. Daarnaast kan het gebruik van anabolen bij mannen onder andere leiden tot verminderde vruchtbaarheid, borstvorming en prostaatvergroting. Vrouwen kunnen te maken krijgen met menstruatiestoornissen en vermannelijkende (androgene) effecten zoals mannelijke lichaamsbeharing. Bij jongeren kan anabolengebruik leiden tot het vroegtijdig stoppen van de groei.

Eigen Kracht

Op de website van Eigen Kracht staat veel informatie over de effecten en bijwerkingen van anabole steroïden. Eigen Kracht is het preventieprogramma van de Dopingautoriteit voor de fitnessbranche.