Tour 2017 start met tijdrit in Düsseldorf (2)

14 januari 2016

DÜSSELDORF (ANP) - De Ronde van Frankrijk start in 2017 met een 13 kilometer lange tijdrit door Düsseldorf. De rit begint en eindigt op 1 juli in het noorden van de stad nabij het voetbalstadion van Fortuna Düsseldorf, voert langs én over de Rijn en gaat ook door het centrum van de stad. De tweede etappe start een dag later met een rondje door en rond Düsseldorf, maar waar die rit eindigt is nog niet bekendgemaakt.

De organisatie van de Tour de France meldde eind december al dat Düsseldorf het Grand Départ mag organiseren dat vorig jaar in Utrecht werd gehouden. Het is de vierde keer dat de Tour in Duitsland start. Keulen (1965), Frankfurt am Main (1980) en West-Berlijn (1987) gingen de hoofdstad van Nordrhein-Westfalen voor. Dit jaar start de grootste wielerronde ter wereld in eigen land. Decor is het getijdeneiland Mont Saint-Michel in Normandië.

De dopingschandalen hadden de wielersport in Duitsland geen goed gedaan. Sponsors stapten uit en van live-uitzendingen van de Tour de France was sinds 2012 geen sprake meer. Vorig jaar kwam de tv-zender ARD terug op dat besluit, mede door het betere antidopingbeleid van de internationale wielrenunie UCI en de successen van Duitse renners als Tony Martin, John Degenkolb en Marcel Kittel.

,,We merkten dat er iets ten goede veranderde'', zei Tourbaas Michel Prudhomme donderdag op een bijeenkomst op de Duitse ambassade in Parijs. ,,Duitsland leek de liefde voor de Tour te hervinden. Meer steden benaderden ons om als etappeplaats te fungeren. Het Grand Départ in Düsseldorf is het resultaat daarvan.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016