Atletenvertegenwoordigers en NADO’s roepen WADA op tot verdere hervormingen

11 november 2020

De NOC*NSF AtletenCommissie en de Dopingautoriteit hebben zich aangesloten bij een gezamenlijk statement van atletenvertegenwoordigers uit 14 landen en 14 vooraanstaande nationale antidopingorganisaties (NADO’s) over verdere hervormingen van WADA. Het collectief roept op tot meer onafhankelijkheid, transparantie en verantwoordelijkheid van WADA. Het is voor het eerst dat atletenvertegenwoordigers en NADO’s hierover een gezamenlijk statement uitbrengen.

Het gehele statement

De wens tot hervorming is vier jaar geleden voor het eerst door de groep verwoord in The Copenhagen Declaration.

Achtergrond statement

De uitkomsten van het onderzoek van de WADA Independent Commission (onder voorzitterschap van Richard McLaren) naar de situatie in Rusland hebben duidelijk gemaakt dat het bestaande anti-dopingsysteem niet is ingericht voor het aanpakken van het soort corruptie dat in Rusland is aangetroffen.

In reactie hierop stelt een groep van Nationale Anti-Doping Organisaties hervormingen voor. Het doel van de hervormingen is om schone sporters beter te beschermen, vertrouwen in het anti-dopingsysteem te herstellen en herhaling van dopingschandalen te voorkomen.

Eerdere (pers)berichten van Nationale Anti-Doping Organisaties over hervormingen verschenen in augustus 2016, oktober 2016, januari 2017, september 2017, januari 2018, juni 2018, oktober 2018, 3 januari 2019, 25 januari 2019, maart 2019juni 2019 en september 2020

Atletenvertegenwoordigers en NADO’s roepen WADA op tot verdere hervormingen