NADO's blijven hopen op betekenisvolle hervormingen van WADA Governance

26 maart 2021

De leiders van 15 Nationale Anti-Doping Organisaties, waaronder de Dopingautoriteit, hebben recentelijk via een virtuele bijeenkomst opnieuw de voortgang van de bestuurlijke hervormingen van WADA besproken. De NADO’s willen de zekerheid dat WADA’s Foundation Board en Executive Committees bestaan uit een goede en representatieve samenstelling van belanghebbenden.

Verder merken de leiders van de NADO’s op dat ze zijn uitgesloten van directe deelname aan de Governance Review Working Group, dit in tegenstelling tot de vorige werkgroep over dit onderwerp. De NADO’s hopen dat de uitsluiting niet gezien gaat worden als een gebrek aan behoefte aan de bestuurlijke hervormingen.

Het gehele statement

Achtergrond statement

De uitkomsten van het onderzoek van de WADA Independent Commission (onder voorzitterschap van Richard McLaren) naar de situatie in Rusland hebben duidelijk gemaakt dat het bestaande anti-dopingsysteem niet is ingericht voor het aanpakken van het soort corruptie dat in Rusland is aangetroffen.

In reactie hierop stelt een groep van Nationale Anti-Doping Organisaties hervormingen voor. Het doel van de hervormingen is om schone sporters beter te beschermen, vertrouwen in het anti-dopingsysteem te herstellen en herhaling van dopingschandalen te voorkomen.

Eerdere (pers)berichten van Nationale Anti-Doping Organisaties over hervormingen verschenen in augustus 2016, oktober 2016, januari 2017, september 2017, januari 2018, juni 2018, oktober 2018, 3 januari 2019, 25 januari 2019, maart 2019, juni 2019, september 2020 en november 2020

NADO's blijven hopen op betekenisvolle hervormingen van WADA Governance