Dopingcontroles in België

Elk lid van een sportbond kan in principe gecontroleerd worden op doping. In Nederland wordt er echter het meest gecontroleerd op het hoogste niveau, hoewel steekproefsgewijs ook controles op lager niveau plaatsvinden. In België is dat anders. Daar wordt veel meer op lager niveau gecontroleerd.

Hoe kan het nou dat België hierin verschilt van Nederland? En hoe kunnen we voorkomen dat sporters hierdoor voor onaangename verrassingen komen te staan?

Verschil

Zowel in België als in Nederland wordt binnen de sport de dopingregelgeving van WADA gehanteerd. Een belangrijk verschil is echter dat het bestrijden van doping in België meer wordt gezien als een “maatschappelijke taak”, in plaats van een verantwoordelijkheid van de sportwereld zelf.

Het gevolg is dat er verschillen zijn in de specifieke inzet van de dopingcontroles. Zo worden er in België veel meer dopingcontroles uitgevoerd (terwijl het land minder inwoners telt) en wordt er ook veel meer gecontroleerd op lager niveau. Er zijn – in tegenstelling tot Nederland – zelfs onverwachte dopingcontroles in fitnesscentra.

Probleem

Deze “maatschappelijke inzet van dopingcontroles” vormt een risico voor Nederlandse sporters die deelnemen aan wedstrijden in België. Stel je voor: je bent een 14-jarige atleet en doet mee aan een niet al te bijzonder wedstrijdje in Gent. Na de finish komt er plotseling iemand naar je toe met de mededeling dat je bent geselecteerd voor een dopingcontrole. Huh!? Dat wist ik niet! Mag dat zomaar? – Jazeker! Een weigering van deze controle levert je doorgaans een schorsing op van twee jaar en misschien wel vier jaar. En deze schorsing geldt vervolgens ook in Nederland.

In het wielrennen is de situatie helemaal lastig. Hier kan bij de finish een lijst hangen met namen van sporters die naar het dopingcontrolestation moeten komen. De controleur stapt dan dus niet op je af om dit te vertellen. Ben je hier niet op beducht, dan zit je misschien al lang en breed in de auto naar huis, terwijl je eigenlijk een controle moest ondergaan. Erg vervelend, want een paar weken later ligt er vervolgens een aangetekende brief op de mat.

Oplossing

Om dit soort situaties te voorkomen is het dus belangrijk dat men scherp is op wedstrijden in België. Vooral sporters en begeleiders in de grensstreek moeten goed op de hoogte worden gebracht van dit risico en de dopingregels goed kennen. Voor sportbonden is het dan ook raadzaam om dit thema te behandelen op bijvoorbeeld de website, in een eventuele nieuwsbrief, of via andere communicatiemiddelen.

Een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in de dopingregels en hoe je risico’s op dopingovertredingen kunt voorkomen is de gratis Dopingwaaier App. Als je een vraag hebt kun je bovendien altijd contact opnemen met de Dopingautoriteit, via dopingvragen@dopingautoriteit.nl.