S4. Hormoon- en metabole modulatoren

Categorie S4. Hormoon- en metabole modulatoren bestaat uit middelen die de werking van hormonen en enzymen tegengaan. De categorie wordt onverdeeld in vijf groepen: aromatasen remmers, Selectieve Oestrogeen-Receptor Modulator (SERM’s), andere anti-oestorgene middelen, myostatine blokkers en metabole modulatoren.

Gebruik van stoffen uit categorie S4 is zowel binnen als buitenwedstrijdverband verboden.

Wat is de werking?

Aromatase-remmers

Aromatase zet testosteron en anabolen steroïden die lijken op testosteron om in oestrogeen. De aromatase-remmers remmen deze omzetting. Een voorbeeld is: Formestane.

SERM’s

Selectieve Oestrogeen-Receptor Modulatoren (SERM’s) zijn niet hetzelfde als testosteron of anabole stoffen, maar kunnen zich wel aan de receptor van deze stoffen vast maken. Dit houdt in dat SERM’s voor spiergroei kunnen zorgen. Raloxifene is een voorbeeld van een SERM.

Andere anti-oestrogene stoffen

Anti-oestrogene stoffen remmen de werking van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. In de krachtsport worden anti-oestrogene stoffen gebruikt om de werking van anabolen versterken of de bijwerkingen ervan te verminderen.


Voorbeelden van verschillende soorten anti-oestrogenen.

Myostatine-remmers

Myostatine is een eiwit dat ervoor zorgt dat spieren niet oneindig kunnen doorgroeien. Myostatine-remmers remmen de werking van myostatine, wat leidt tot een toename van spiermassa. Als geneesmiddel zijn myostatine-remmers bedoeld voor mensen die aan versnelde spierafbraak leiden. In de sport worden de remmers gebruikt om de rem van spiergroei tegen te gaan. Hierdoor kan er zonder extra training meer spiermassa worden gekweekt.

Metabole modulatoren

Metabole modulatoren grijpen in op het metabole systeem van het lichaam. Voorbeelden zijn insuline en meldonium. Insuline zorgt er voor dat cellen in het lichaam glucose uit het bloed kunnen opnemen. Daarbij stimuleert insuline ook de aanmaak van spierweefsel. Meldonium wordt gebruikt om hartproblemen te bestrijden. Ook heeft het een gunstige invloed op het uithoudingsvermogen.

Wat zijn de gevaren?

De gevaren van anti-oestrogene stoffen zijn opvliegers, gewichtstoename, het vasthouden van vocht, toename van het cholesterolgehalte in het bloed en verhoogde kans op vorming van bloedstolsels waardoor hart- en herseninfarcten kunnen optreden. Myostatine-remmers verminderen het uithoudingsvermogen en kunnen leiden tot hartafwijkingen.